divendres, 17 d’octubre del 2014

Lynn Margulis i Schwartz

Lynn Margulis i Schwartz




                                               Biografia
Lynn Margulis va néixer el 5 de març de 1938 a Chicago i morí el 22 de novembre de 2011. Va ser una biòloga nord-americana i catedràtica d'universitat molt coneguda principalment per haver difós la teoria endosimbiòtica, que explica l'origen de les cèl·lules eucariotes per la incorporació d'una cèl·lula dins una altra. A més, va ser llincenciada en ciències per l'Universitat de Chicago, master en la Universitat de Wisconsing-Madison i doctora per la universitat de  Califòrnia. Finalment en 2011, va ser nombrada professora distingida del Departament de Geociencies de la Universitat de Massachusetts Amherst.

La teoria de la simbiogènesi i la seva importància en l'evolució:

La biologia evolutiva se centra principalment en l'estudi d'animals i plantes, als quals es considera actors de les innovacions que han conduït als màxims nivells de complexitat i especialització. La teoria que va difondre Margulis explica el pas de procariotes a eucariotes. 

Margulis defensa que alguns orgànuls de les cèl · lules eucariotes procedeixen de cèl · lules procariotes primitives que haurien estat en endosimbiosis amb les primeres. Va arribar a aquesta conclusió comparant els bacteris, mitocondris i cloroplasts i observant les següents semblances: 
Fagocitosis

Fases de l'experimentació

La primera simbiosi es va produir en fusionar un bacteri nedadora (del tipus d'una espiroqueta) amb una altra que utilitzava el sofre i la calor com a font d'energia; així s'originaria un organisme amb les característiques de les dues que seria el primer 4 eucariota, amb membrana nuclear, i que es convertiria en l'ancestre de tots els organismes pluricelulares. 
La segona simbiosi es va realitzar entre aquest eucariota anaerobi i un bacteri aeròbia, capaç de realitzar la respiració cel · lular, molt més eficient que la fermentació; d'aquesta manera, la cèl · lula eucariota adquiriria la capacitat d'obtenir més energia a partir de la matèria orgànica. Així van sorgir les cèl · lules eucariotes amb mitocondris que, posteriorment donarien lloc als fongs i els animals. 
La tercera simbiosi es va realitzar entre aquests organismes aerobis i les cianobacteris, que van aportar a la cèl · lula eucariota la capacitat d'obtenir energia a partir de matèria inorgànica mitjançant el procés de fotosíntesi. Així van sorgir les cèl · lules eucariotes amb cloroplasts i mitocondris, que donarien lloc als vegetals.

Hypothesized origin of mitochondria and chloroplasts

Es així com Lynn Margulis i Schwartz varen contribuir en la classificació del sistema dels 5 regnes, proposat en 1969, el qual es va convertir en un estàndar molt popular i que, amb algunes modificacions, avui dia encara s'utilitza en moltes obres o contribueix en la base per als nous sistemes proposats.
Desafortunadament, la informació que trobam avui dia sobre el científic Schwartz és prou escasa, ja que és molt dificil trobar en què va contribuir exactament o quins experiments fonamentaren i recolzaren la teoria proposada per Margulis.

Fonts de recerca bibliogràfica


                                                                             Cristina Noguera i Fransheska Vera , 1º Batx A




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada