dimecres, 1 d’octubre del 2014

La Pardela balear

                       La Pardela Balear 


-  Nom científic: Puffinus mauretanicus

- Nom comú: Pardela balear (català), Pardela balear (castellà), Balearic shearwater (inglés), Baldritja (Mallorca i Menorca), Virot (Eivissa)

Classificació científica

Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Au
Ordre: Procellariiformes
Família: Procellariidae
Gènere: Puffinus
Espècie: P. mauretanicus

Distribució

La Pardela balear resideix a l'arxipèlag balear. Els seus nius es troben sobretot a Formentera ja que és l'única àrea de cria en tot el món per aquesta espècie. Després del seu periòde de cria, es dispersen per endinsar-se dins el mediterrani occidental i l'Atlàntic al voltant de la Península Ibèrica, arribant a les costes britàniques del sur d'Escandinava i el nort d'Àfrica. Finalment quan arriba l'estiu tornen a l'arxipèlag balear.



Hàbitat

S'instal·len en petits buits dels penyasegats. A més solem trobar-los a les costes i els illots de l'arxipèlag balear. 

Estat de conservació (UICN)
En perill crític.


Característiques

Els exemplars adults medeixen entre 30 i 38 cm, tenen una envergadura de 76-89 cm i pesen uns 500g. Principalment s'alimenta de la seva captura directa de bancs de petits pèixos pelàgics com són el seitó i la sardina, però també pot alimentar-se de cefalòpodes de migració vertical sobre la plataforma continental.
Presenta una reproducció ovípara i el que fan és, posar només un ou el qual els dos individus de la parella es van alternant per incubar-lo durant 48-52 dies.

Curiositats

-És una espècie bussejadora, capaç d'aguantar dins l'aigua fins 66 segons seguits i que pot arribar a al-cançar un màxim de 26m de profunditat.
-Es considerada una subespècie de la Pardela Mediterránea (Puffinus yelkouan).
-Dos de les causes importants de que desaparegui és degut a la seva taxa baixa de reproducció i l'explotació pesquera inadecuada.
-La seva situació és tan crítica que si no milloren les condicions, hi ha un 50% de probabilitats per a que s'extingeixi en tres generacions.


                                                                                                               Cristina Noguera 1º Bat A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada