dimecres, 1 d’octubre del 2014

Juniperus cedrus


                                   Cedro de canarias





Juniperus *cedrus, el Cedre de Canàries, o cedre canari, és una espècie de ginebre, originari de les Illes Canarias on creix a altituds de 500 a 2400 metres

                                                     En peligro (EN)UICN
    


  • Nom científic: ‘*Juniperus *cedrus’ 

  • Nom comú: Cedre canari

  • Família: ‘*Cupressaceae’ 


  • Gènere: ‘*Juniperus’

  • Endèmica de: Muntanya del Cedre, Gran Canària




És un arbust gran o arbre, aconseguint una altura de 5-20 m (rarament uns 25 m). Les fulles són perennes, *aciculares, disposades en grups de tres, planes, verds a verd-*gauco, d'uns 8-23 mm de longitud i 1-2 mm d'ample, i tenen una banda *estomatal en la superfície interior.

Flores dioicas, tant les femenines com les masculines són diminutes, encara que abundants. Les flors masculines són petits cons groguencs carregats de pol·len i de forma oval; els cons femenins apareixen penjolls en les aixelles de les fulles.

Els cedres femenins originen fruits (coneguts com arcéstidas) esfèrics, normalmentes penjants, de color marró-vermellós en la maduresa (maduració que s'aconsegueix uns 20 mesos després de la floració), d'aproximadament 1 cm. de diàmetre. Cada fruit conté un nombre variable de llavors, que necessiten passar pel tracte intestinal d'aus com el corb o la chova, o d'un tractament químic perquè germinin nous plantones.


Habita
El cedre canari es troba en perill en el seu hàbitat original a causa d'una combinació històrica de tales per la seva valuosa fusta i el pasturatge de cabres

Ocasionalment l'hi conrea com a arbre ornamental en climes temperats càlids, com Nova Zelanda, les Illes Britàniques i Califòrnia, però el seu cultiu no és comú. Hi ha també algunes plantacions experimentals a Canàries, on ha demostrat créixer ràpidament en condicions favorables, aconseguint 14-15 metres en 40 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada