dimarts, 30 de setembre de 2014

Pandion haliaetus

Nom científic: Pandion haliaetus.
Nom comú:
Català: Àguila peixetera
Castellà: Águila pescadora
Inglés: Osprey
Classificació:
Regne: Animal.
filum: Cordat. ( més info. AQUÍ ) .
Classe: Ocell
Ordre: Accipitriforme.
Família: Pandionidae.
Gènere: Pandion.
Espècie: Pandion Haliaetus.
Subespècies: 
. Pandion Haliaetus Haliaetus.
. Pandion Haliaetus Carolinensis.
.Pandion Haliaetus ridgwayi.
.Pandion Haliaetus cristatus.
Distribució
Es tracta d'una espècie pràcticament cosmopolita, una de les rapinyaire amb major distribució mundial. Les poblacions del nord són migratòries, mentre que les més meridionals tendeixen a ser sedentàries. 


Hàbitat:
Aquesta àguila viu pròxima a l'aigua, en zones rocoses i al voltant de llacs.
Estat de conservació per la UICN:

Com es pot vorer, l'estat de conservació de la Pandion haliaetus és d'una preocupació menor, però el risc segueix, i l'au segueix en estat de vigilancia.
Característiques:
Alçada: Entre 52 i 60 cm.
Envergadura: Entre 152-167 (ales allargades)
Pes: 1-2 kilograms.
Dieta: Peixos
Comportament: 
No és una au molt sociable,, però en epòques de reproducció s'ajunta amb altres àguiles de sa mateixa espècie i així formen part de colònies. Inclós cacen en grup, però cada àguila defendrà el seu niu i el seu aliment, no s'ajuden entre elles.
Pel seguici, en primerva, prop de maig, aquesta au festeja amb la femella per impresionar-la, que consisteix en una espectacular exhibició de vols acrobàtics, descendint en picat des d'una gran altura fins, pràcticament, rozar el sól.
En els nius, ambdós col·laboren per a crear-lo, pero en l'època d'incuvació, la femella es qui pràcticament fa tot el treball mentre el mascle es dedica a caçar. 
Primer menja el mascle i després els fills i la femella.
Reproducció: Solen criar en arbres prop de llacs on tenguin fàcil accés a caçar.
On el niu pot arribar a ser molt gros per una au.
Aquestes aus cuiden del niu cada any, emigren però en l'època d'incuvació tornen al mateix lloc.
L'incuvació sol durar entre 35 i 40 dies
Als 55 dies els polls ja estan preparats per començar a volar.
Vida: L'esperança mitja per aquesta àguila es de entre 20 a 25 anys.
habilitats per a la caça: Caiguent a uns 130 km./h, amb una visió binocular, poguent enfocar un peix per a caçar-lo tenguent en conta el efecte de refracció de l'aigua, i amb unes urpes afilades tan llargues com les d'un ós, aquesta au és un depredador perfecte per els peixos, a més a més, junt amb el mussol, és l'única au rapinyaire capaç de reversir el seu dit exterior, poguent caçar amb dos dits davan i dos darrere (en conta de 3 davant i un darrere que és lo habitual), cosa que té un gran avantatge per caçar peixos relliscosos.
Amb les seves impermeables ales (les més impermeables de totes les rapinyaires) és capaç d'elevarse degut a uns grans músculs i a les ales en forma de V.  
Curiositats:
Aquesta au no te parents propers, és l'única espècie del gènere Pandion, que aquet gènere es l'únic gènere de la família Pandionidae.
A pesar de no tenir depredadors, cada volta queden menys aus degut a dos factors per causes humanes:
    . L'emprenya d'aquestes aus en l'època de reproducció
    . L'exterminació d'aquestes aus per tres causes: caça furtiva, eliminació d'hàbitat i electrocutació per cables d'alta tensió.





GRACIES!!!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada