dimecres, 1 d’octubre del 2014

Lagartija de las Pitiusas



SARGANTANA DE LES PITIÜSES

1.- Nom científic:  Podarcis pityusensis.

2.- Nom comú: Lagartija de las Pitiusas (castellà), sargantana de les Pitiüses (català) i Ibiza wall lizard (anglès).

3.- Classificació: Animalia (regne), chordata (fílum), sauropsida (classe), squamata (ordre), sauria (subordre), lacertidae (família), podarcis (gènere) i P. pityusensis (espècie).

4.- Distribució: Eivissa, Formentera i illots veins. Podarcis pityusensis range Map.png

5.- Hàbitat: Paratges perifèrics pedregosos de les illes grans, apropant-se també a vivendes humanes, murs, escombreres, pinars, matorrals, arenals i penyascs.

6.- Estat de conservació: Quasi amenaçat (NT).  Està quasi amenaçat per l'alteració de l'hàbitat provocada per les visites, traslocacions d'individus d'unes poblacions i la introducció de competidors i depredadors.

7.- Característiques: Espècie gran i robusta. Tenen un dors verdos i uns costats grisos. Té una línia vertebral negra i altres dos creuen el seu cos. La seva panxa es blanca o groga, inclús taronja. Les sargantanes de Formentera sofreixen algunes variacions. La seva cua es dos voltes més llarga que el seu cos. Els mascles són més grans que les famelles. Aquesta sargantana és més petita que altres. Hi ha gran variació de talla i coloració entre les poblacions insulars.

La seva dieta es omnívora; la fracció animal inclou numerosos tipus d'invertebrats, encara que predominen formicídes, aràcnids, coleopteres i gasterópodes. La fracció vegetal inclou nèctar, polen, flors, fulles, fruits i llavors.

L'època de reproducció transcorreix entre abril i agost. El tamany de la posta es de 2-4 ous. Comencen a reproduir-se quan tenen dos anys de vida.

En el seu comportament es característic que letarguin entre pedres seques. En abril acaba aquest letarg i en maig s'observa la majoria d'activitat. Són actives els dies solejats. Es comencen a veure 1-2 hores després de que surti el sol. Són actives tot el matí, fins que arriba el migdia que tornen a amagar-se.

8.- Curiositats: És una espècie heliotérmica, és a dir, absorbeixen la llum del sol. No tenen gran quantitat de paràsits i els seus depredadors principal són el gat domèstic, la jineta i la òliba comú. Existeixen més de 30 subespècies de sargantanes de color blau cobalt.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada